Książka kucharska Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku

Tarty, zapiekanki, makarony, ciasta, muffinki – wypróbuj proste i smaczne przepisy na dania ze szpinakiem.

Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku
fot. Adobe Stock

Szpinak – świeży czy mrożony?

Świeży jak i mrożony szpinak zachowuje takie same wartości odżywcze. Zielone liście bogate są w żelazo, witaminę C, przeciwutleniacze. Szpinak łagodzi stres, zmniejsza bóle głowy, a także zmniejsza ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL.

Nie ma różnicy, czy korzystamy z mrożonych czy świeżych liści – działanie jednego i drugiego na organizm jest identyczne. Latem, kiedy można zaopatrzyć się w piękne, zielone pęczki tego warzywa, zrób zapasy i przygotuj porcje szpinaku na zimę. 

Zobacz jak prawidłowo mrozić szpinak


naleśniki ze szpinakiem
fot. Adobe Stock

Szpinak – przepisy

Szpinak jest bardzo uniwersalnym produktem kulinarnym – możemy wykorzystać go w niezliczonej liczbie przepisów od słonych po słodkie. Świeży szpinak ma tę przewagę, że sprawdzi się w większym spektrum dań, jak np. w sałatkach czy koktajlach.  

Jakie dania możesz przygotować ze szpinaku?
rolada szpinakowa
fot. Adobe Stock

Zobacz jak zrobić tartę i ciesz się idealnie kruchym spodem.

Dania ze szpinakiem z pewnością ci się nie znudzą! To warzywo daje całe mnóstwo możliwości kulinarnych. Sprawdź nasze pomysły na 21 przepisów ze szpinakiem.