Szpinak – świeży czy mrożony?
Świeży jak i mrożony szpinak zachowuje takie same wartości odżywcze. Zielone liście bogate są w żelazo, witaminę C, przeciwutleniacze. Szpinak łagodzi stres, zmniejsza bóle głowy, a także zmniejsza ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL.Nie ma różnicy, czy korzystamy z mrożonych czy świeżych liści – działanie jednego i drugiego na organizm jest identyczne. Latem, kiedy można zaopatrzyć się w piękne, zielone pęczki tego warzywa, zrób zapasy i przygotuj porcje szpinaku na zimę.
Zobacz jak prawidłowo mrozić szpinak.
fot. Adobe Stock
Szpinak – przepisy
Szpinak jest bardzo uniwersalnym produktem kulinarnym – możemy wykorzystać go w niezliczonej liczbie przepisów od słonych po słodkie. Świeży szpinak ma tę przewagę, że sprawdzi się w większym spektrum dań, jak np. w sałatkach czy koktajlach.Jakie dania możesz przygotować ze szpinaku?
- makaron ze szpinakiem i kurczakiem, do którego możesz dodać suszone lub świeże pomidory lub oliwki,
- pesto,
- farsz do pierogów z serem feta,
- rolada szpinakowa z łososiem – sprawdź 12 pomysłów na roladę ze szpinakiem,
- zapiekanki,
- lazanie,
- drożdżowe wypieki jak np. warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami,
- muffinki,
- koktajle,
- ciasto leśny mech z różnymi dodatkami owoców np. ciasto szpinakowe z malinami,
- kotlety mielone,
- kopytka ze szpinakiem,
- naleśniki,
- tarty.
fot. Adobe Stock
Zobacz jak zrobić tartę i ciesz się idealnie kruchym spodem.
Dania ze szpinakiem z pewnością ci się nie znudzą! To warzywo daje całe mnóstwo możliwości kulinarnych. Sprawdź nasze pomysły na 21 przepisów ze szpinakiem.