Książka kucharska Smaki Japonii

Kuchnia japońska to wielowiekowa tradycja, a także rytuał, który pozwala lepiej poznać ten dumny i bardzo ciekawy naród. Sprawdźcie przepisy na japońskie specjały, w tym idealne na karnawał sushi!

Smaki Japonii

Kuchnia japońska wyróżnia się zdecydowanie na tle innych kuchni świata, także tych azjatyckich. Kiedy inne obficie korzystają z różnego rodzaju mocnych przypraw i rozsmakowują się w ostrych aromatach to kuchnia japońska zachowuje dumną odrębność podobną do samej Japonii, która przez długi czas dążyła do izolacji od innych kultur.

Japoński smak to przede wszystkim harmonia, smaki zrównoważone i naturalne. Sama kuchnia japońska bazuje na produktach sezonowych, a także tych, których nie brakuje dzięki warunkom naturalnym jak owoce morza: ryby, krewetki, kalmary, ośmiornice ale oczywiście też ryż i wodorosty.

Owoce morza w tempurze Tamagoyaki z kukurydzą Nigiri sushi z krewetką

Więcej przepisów na specjały kuchni japońskiej znajdziecie w kategorii kuchnia japońska >>>

Dzisiaj, gdy ten dumny naród otworzył się na zachód kuchnia japońska święci triumfy. W Polsce możemy spotkać wiele restauracji i barów sushi, od naprawdę świetnych po rzeczywiście słabe – taka niestety jest cena popularności, ilość rzadko pociąga za sobą powszechną jakość.

Zostanie prawdziwym mistrzem sushi to wyzwanie i przygoda na lata. Nie zamykajmy się jednak na kuchnię japońską, która czeka na nasze odkrycie. Poniżej prezentujemy wybór przepisów użytkowników naszego portalu inspirowanych kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni.

Poniżej możecie obejrzeć nasz wywiad na temat ważnego składnika w kuchni japońskiej - ostryg >>>




Przepisy z książki kucharskiej