Dość krótko możemy cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Co prawda, garściami zajadamy się nimi w pełni sezonu, jednak ciężko pogodzić się z myślą, że zimą nie będą dla nas dostępne. Stąd też zapewne zrodził się pomysł na przetwarzanie. Zamknięcie w słoiczku smaku i zapachu warzyw to jest to!
Przetwory z ogórków
Ogórki to bardzo wdzięczne warzywo jeśli chodzi o przetwarzanie. Najpopularniejsze wśród ogórków w słoikach są ogórki kiszone i ogórki marynowane. Doskonale smakują też ogórki małosolne, które otrzymamy już po kilku dniach trzymania w zalewie. Ogórki w plastrach z odpowiednimi przyprawami to także rewelacyjna baza do sałatek na zimę.
Migotka28 dzieli się przepisem na przetwory - ogóreczki konserwowe. Swoją recepturę na kiszone ogóraski zdradza też Bernadetta. Ciekawą opcją jeśli chodzi o przetwory z ogórków jest sałatka szwedzka. Zarówno ogórki po szwedzku Kloruś, jak i szwedzka sałatka na zimę reanji wyglądają bardzo apetycznie. Zewa także proponuje bardzo ciekawe przepisy na ogórkowe przetwory, takie jak ogórki z imbirem i cayenne oraz ogórki w curry i kurkumie.
Przetwory z pomidorów
Rewelacyjne do przetwarzania są także pomidory. Można z nich wyczarować znakomite koncentraty, ketchupy i przeciery. Pomidory suszone, pomidory w przecierze czy też w postaci skoncentrowanego soku na pewno przydadzą się zimą.
Gosia p. podaje swój przepis na kremowy przecier pomidorowo-cukiniowy. Kloruś inspiruje pomysłem na gęsty i aromatyczny domowy przecier pomidorowy z bazylią oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i kaparami, które również można zamknąć w słoiczkach.
Inne warzywne przetwory
Znakomite przetwory wychodzą nie tylko z ogórków i pomidorów. W tej roli świetnie sprawdzają się również papryka, cukinia, fasolka szparagowa, a nawet rzodkiewki. Dobry sposób na zatrzymanie smaku letnich warzyw to przygotowanie sałatek wielowarzywnych.
Olkaaa dzieli się przepisem na kolorową sałatkę z ogórków, papryki i cebuli. Jaga85 podaje swój sposób na marynowaną paprykę, która wychodzi bardzo smaczna i twarda. Natomiast Hrabina w kuchni inspiruje recepturą na ketchup z cukinii.
Poniżej znajdziecie wiele więcej przepisów na doskonałe domowe przetwory z warzyw.
Książki Kucharskie
- 101 pomysłów na kalarepkę
- 15 pomysłów na mizerię z ogórków
- 15 przepisów na ciasto jogurtowe z truskawkami
- 18 pomysłów na ciasto francuskie
- 20 przepisów na opieńki
- 30 przepisów na ciasta z truskawkami
- 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy
- Ab ovo - czyli jajunio wg Buni
- Agrest - najzdrowszy z owoców
- Aromatyczne świąteczne pierniczki
- Bigos - tylko najlepsze przepisy
- Bigos z młodej kapusty na 9 sposobów
- Ciasta bożonarodzeniowe
- Ciasta i desery z borówkami
- Ciasta i desery z czereśniami
- Ciasta i torty Michaeli
- Ciasta na zimno z owocami
- Ciasta ze śliwkami
- Ciasteczka i desery Michaeli
- Ciasto drożdżowe z truskawkami – 12 pysznych przepisów
- Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów
- Ciasto z rabarbarem – 15 sprawdzonych przepisów
- Co wrzucić na grilla?
- Cukinia na wszystkie sposoby
- Cytrusowe sałatki
- Dania dla dzieci
- Dania w stylu fit Hortex
- Dania z kalafiora - 30 propozycji
- Danie główne Hortex
- Desery lodowe Zielonej Budki
- Dieta proteinowa Luny i Eliss
- Domowe ciasta
- Domowe ciasteczka
- Domowe muffinki
- Domowe nalewki owocowe
- Domowe pralinki
- Domowe przetwory
- Domowe przetwory z warzyw
- Fasolka po bretońsku na różne sposoby
- Faszerowane warzywa
- Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka
- Gołąbki na kilka sposobów
- Idealne sałatki do mięs z grilla
- Idealny barszcz czerwony
- Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc
- Jesienne warzywa wprost ze słoika!
- Kapusta z grochem - wybrane przepisy
- Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości
- Książka kucharska wyd. Printex I
- Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex
- Kuchnia chińska
- Kuchnia grecka po naszemu
- Kuchnia polska z produktami Hortex
- Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex
- Kuchnia węgierska
- Kuchnia włoska wieszjak.pl
- Kuchnie świata w wersji vege
- Kulebiak idealny
- Lemoniada – 15 przepisów na orzeźwiający napój
- Makowiec na 18 sposobów
- Mandarynkowy zawrót głowy
- Maślaki w wielu odsłonach
- Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy
- Morelowy zawrót głowy
- Multicooker - przepisy
- Na herbatkę to tylko do Buni
- Najlepsze przepisy na dania z jagodami
- Najlepsze przepisy na koktajl truskawkowy
- Najlepsze przepisy na muffinki
- Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki
- Najlepsze przepisy na szparagi
- Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia
- Najlepsze sylwestrowe drinki!
- Najpyszniejsze ciasteczka
- Nie ma to jak wielkanocny żur
- Niezapomniane walentynki
- Niezła babka, czyli wielkanocne baby!
- Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów
- Pancake Day, czyli tłusty wtorek
- Para buch w wydaniu Buni
- Paszteciki w różnych odsłonach
- Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!
- Pieczemy domowe pieczywo!
- Pierogarnia u Buni
- Pizza - łatwa i pyszna
- Placek z truskawkami - szybkie i proste przepisy
- Poczujmy smak wiosny czyli nowalijki!
- Potrawy z młodej kapusty
- Prosty sernik - przepisy
- Przekąski w śródziemnomorskim stylu
- Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb
- Przepis na lody - 12 propozycji na domowe lody
- Przepisy na domowe przetwory z owoców
- Przepisy na kawę
- Przepisy na smaczne gołąbki
- Przepisy na soczyste kotlety mielone z indyka
- Przepisy na Tłusty Czwartek
- Przepisy na torty bezowe
- Przepisy z frytkownicą ActiFry
- Przepisy z grzybami leśnymi
- Przetwory na koniec lata
- Przystawki jajeczne na Wielkanoc
- Pyrlandia według Buni
- Pyszne chłodniki
- Pyszne i proste przepisy na ciasto z rabarbarem
- Pyszne mięsa na stół wielkanocny
- Pyszne tarty
- Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami
- Rolada szpinakowa z łososiem na 12 sposobów!
- Rybny kramik Buni
- Sałatka na grilla – 21 szybkich i smacznych przepisów
- Sałatka z bobem na 15 sposobów
- Sałatka z kalafiorem – sprawdzone przepisy
- Sałatka z rzodkiewki – 15 szybkich i prostych przepisów
- Śledź - rybka idealna na święta
- Słodkie kremy do smarowania
- Słodkie przetwory Michaeli
- Smaczne mięsa na Boże Narodzenie
- Smaczne przetwory domowe
- Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe
- Smaki Japonii
- Sosy Łowicz w nowej odsłonie
- Spiżarnia Michaeli
- Sposób na rydza
- Sprawdzone przepisy na leczo
- Straszne przepisy na Halloween
- Suszone grzyby - jak je wykorzystać?
- Świąteczne i noworoczne przyjemności
- Świąteczny karp króluje na stołach
- Świąteczny prezent kulinarny
- Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao
- Sylwestrowe przekąski i zakąski
- Szaszłyki na grilla - 30 najlepszych przepisów
- Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku
- Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!
- Szybkie przekąski z grilla
- Tanie dania w sezonie letnim
- Tort na komunię - 50 przepisów
- Torty i ciasta tortowe Madiji
- Uszka - na Wigilię i nie tylko
- Viva la pasta czyli makaron u Buni
- Wielkanocne ciasta
- Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną
- Zawsze udane ciasta drożdżowe
- Zdrowe przekąski GOOD FOOD
- Zimny bufet
- Zupy Hortex
- Zupy z dyni - najlepsze przepisy
- ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY
Książka kucharska Domowe przetwory z warzyw
Przetwory - z przyjemnością sięgamy po nie w mroźne, zimowe dni. Nie da się ukryć, że dobrze mieć pod ręką słoiczek kiszonych ogórków, butelkę z przecierem pomidorowym czy też genialną marynowaną paprykę. Sezon na świeże warzywa jeszcze trwa. Warto to wykorzystać. Zachęcamy do przygotowania przetworów!